Friday, July 27, 2012

Етрополски манастир и водопад Варовитец - за един ден извън София

Етрополският манастир "Света Троица" е разположен в подножието на старопланинския Черни връх, на 2 км. от с. Рибарица, на 5 км. от гр. Етрополе и на не повече от 90 км от гр. София. 

От столицата до манастира се стига за малко повече от един час път с кола и е прекрасно място за еднодневна разходка и релакс. Пътя е лесен - следвате магистрала "Хемус", отбивате към Правец и Етрополе, продължавате към с. Рибарица и от там - карате по табелите за самия манастир.



Етрополският манастир е най-значимият книжовен и просветен център в българските земи през 16 и 17 в., като изключим Рилския манастир, разбира се. 



Васил Левски е посещавал манастира  неведнъж. Запазено и отворено за посещение е скривалището на Апостола. 



... някои от днешните обитатели ...



Точно до Етрополския манастир се намира и водопада със същото име, наричан още "Варовитец". Той се образува от малка река, протичаща покрай манастира, която се спуска по карстов откос. 
За наше съжаление, по време на посещението ни, водопада не беше много пълноводен. Въпреки това мястото е особено красиво!




Няма табела за водопада, така че помнете - той е точно до/ зад манастира! След светата обител се минава вляво от главния път, през нещо като двор и се спуска по къса, тесна пътечка (не повече от 5 минути пеша).

Enjoy it! :)


No comments:

Post a Comment