Sunday, August 26, 2012

Ресиловски манастир и водопад Горица - за един ден извън София

Много любима моя дестинация за еднодневна разходка е Ресиловския манастир и местността около него. 
Намира се само на 70-тина км от София и е лесно достъпена. Само трябва да следвате пътя от столицата за гр. Дупница, а от последния да завиете към Сепарева баня.
Всъщност, точно за това малко градче с горещи минерални извори бяхме тръгнали, когато съвсем случайно открихме тази приказна местност. Манастира привлече вниманието ни от пътя, докато карахме бавно през живописния район към Сепарева баня. Отдалеч ни заприлича на сгушен в полите на Рила замък...


Отбивката за манастира е вдясно, точно след село Ресилово. Може да се стигне с кола чак до портите на светата обител. Аз обаче препоръчвам да оставите колата веднага след завоя и да се разходите по тихия и спокоен селски път. Ще ви отнеме не повече от 10 - 15 мин., а гледките си заслужават вниманието. 






Ресиловският манастир "Покров Богородичен" е постоянно действащ девически манастир и се състои от църква, жилищни и стопански сгради, заобиколени от каменна ограда. Архитектурата е наистина впечатляваща, допълнена от множество цветя и обитатели като качулати гълъби и паун (който за съжаление беше твърде срамежлив за да ми позволи да го снимам).




До манастира има голям ограден обществен парк, подходящ за пикник и почивка. През седмицата обикновено е заключен и в него тича свободно конче на име Сара :) Но ако помолите сестрите от манастира, те ще отведат Сара и ще отключат парка за вас, стига да е в рамките на работното време, разбира се (през латото, ако не се лъжа - от 9 до 18 часа). 

Ако не желаете цял ден да лежите на поляните около манастира, можете да посетите Сепарева баня. Там се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан, който е изключително горещ - 103ºС. 

Или пък можете да се разходите до водопад "Горица" при село Овчарци - само на около 5 минути с кола от Ресилово. Можете да оставите колата в центъра на селото, или при тепавиците на р. Горица, от където тръгва и екопътеката до водопада. За точни указания питайте местните хора - най-сигурния начин да не се загубите. От тепавиците до водопада водят стълби и  кратка пътека, които се изкачват през гориста местност. Пътеката ще ви изведе на панорамна скала, точно срещу спускащите се води на "Горица". За съжаление не открихме път до подножието на самия водопад и не съм сигурна дали изобщо има такъв.





No comments:

Post a Comment