Saturday, May 5, 2012

Вазова екопътека - за един ден извън София

Днес ще ви предложа една фоторазходка из доста популярната напоследък, но винаги заслужаваща внимание дестинация - Вазовата екопътека.

Ако тръгнете от София сутринта с кола можете спокойно да стигнете до гара Бов или село Заселе (двата изходни пункта за екопътеката), да я обходите, да се полюбувате на водопада и реката, да си устройте пикник на просторните поляни до с. Заселе и да се върнете благополучно в столицата навреме за вечеря!

Ние избрахме гара Бов за начална точка на еднодневното ни приключение. Пътя до там с кола е около час (50-тина км), а бихте могли да стигнете до там и с влак! Няма как да пропуснете отбивката за екопътеката, тъй като има големи и ясни табели. Първата табела, която ще срещнете би ви отвела директно до с. Заселе, така че ако искате да се изкачвате до водопада от Бов я подминете и следвайте втората табела за Вазовата екопътека. След като се отбиете по тесния асвалтоф път можете да продължите с кола докато не видите самотна хижа отдясно на пътя, който преминава в землист такъв. Оставете колата там, или по-рано, ако сте чак такива туристи - ентусиасти :) Ние оставихме колата при хижата и поехме по пътеката към водопад "Скакля". 

Може би някои от вас знаят, че това не е единствения водопад в страната с това име. Другият водопад "Скакля" се намира край гр. Враца и е най-високия непостоянен водопад в България. За мое огромно съжаление нямам снимки на врачанския водопад в  пълноводния му вид.

Но да се върнем на Вазовата екопътека! Изкачването от началната точка при Бов до поляните при Заселе е около 1.5 - 2 часа. А ето и какво ще видите по пътя:












...е, може и да не видите това мъхче във формата на кръст ... беше чиста случайност да попадна на него!







Пожелавам ви приятна разходка!


No comments:

Post a Comment