Saturday, April 28, 2012

Водопад Полска Скакавица - за един ден извън София

Времето вече е слънчево и топло, но не горещо - идеално за разходки. Много от живеещите в София избират градските паркове за своите еднодневни разходки. Аз предпочитам да се измъкна от прашния и пренаселен град! 


В следващите няколко статии ще ви предложа красиви места около София, които можете да посетите само за един ден и с доста скромен бюджет!


Първа дестинация: водопад Полска Скакавица.


Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина, недалеч от гр. Земен и с. Ръждавица. Образува се от водите на р. Струма, надморската му височина е около 700 м и отстои на 86 км от гр. София.


Видях снимки на водопада в интернет и след малко разучаване на форуми и пътни карти се качихме в колата една слънчева неделя и потеглихме...


Пътувахме по посока София - Перник - Радомир а после следвахме табелите за гр. Кюстендил. От главния път за Кюстендил се отклонихме за селата Копиловци (след с. Коняво) - Шишковци - Ръждавица. В центъра на с. Ръждавица решихме да спрем и да питаме местните дали сме на прав път. Там ни успокоиха, че не сме далеч от водопада и ни упътиха. Трябваше да пресечен малък железопътен прелез, минаващ през селото и след това да продължим да се изкачваме по тесен асфалтов път. Според указанията на хората стигнахме до черен път, по който можеше да продължим и с кола, ако имахме джип например, и да стигнем до старото селско училище, от където вече да се спуснем пеша по пътечката до водопада. Но тъй като бяхме с лек автомобил, а и хубавото време ни подканваше да се разходим, оставихме колата при една от последните къщи на селото и тръгнахме пеша. 


Разходката не е къса (около 2 часа в едната посока по землистия път), но си заслужава!


И сега ще оставя снимките да ви разкажат за това райско кътче, вместо мен...


...към водопада ...


В далечината - старото селско училище...








Местността около р. Струма и водопада...



...в долината на р. Струма по пътеката, водеща в долната част на водопада...


В далечината - скалите от които падат водите на водопад Полска Скакавица (за наше съжаление, по това време на годината нямаше много вода)


... същия изглед, но отблизо... 



... в долната част на водопада...




Няма да съжалявате, ако отделите един ден и посетите тази красива местност. Дори и да имате затруднения с намирането на правилната посока, питайте местните хора - всички са много дружелюбни и отзивчиви!
По пътя към водопада има доста удобни места за пикник, така че не пропускайте да си вземете храна и да й се насладите сред живописната природа и чистия въздух.

No comments:

Post a Comment