Sunday, May 6, 2012

Земенски манастир и язовир Пчелина - за един ден извън София

Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ се намира в Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма. Разположен е на около 1 км. югоизточно от град Земен. За да стигнете от София до там с кола е препоръчително да следвате международния път Е871 по посока София - Перник - Радомир и при с. Извор да се отклоните към гр. Земен (като цяло пътя е около 70 км или около час спокойно шофиране). От центъра на гр. Земен до манастира има асфалтов път.

Самият манастир днес не е действащ, не се обитава от монаси, но е напълно реставриран и е превърнат в музей и туристическа атракция.




Най-забележителната и най-стара постройка там е църквата, датираща от XI в. и обявена за паметник на културата. Можете да я разгледате сами или с екскурзовод, който да ви изнесе беседа срещу допълнитено заплащане.


От манастира се открива красива панорама към града.


Тъй като по традиция искахме да си устроим пикник, попитахме служителите в манастирския комплекс дали в околността има подходящо за това място. Те ни упътиха към "просторни зелени поляни" наблизо, които така и не открихме! Решихме да не губим време в търсене и да поемем към втората спирка от еднодневното ни пътуване извън София - яз. Пчелина.

Карахме по пътя, по който бяхме дошли с идеята да се отклоним към язовира щом видим табела. Първоначално попаднахме на западния, нисък бряг на язовира при някаква стара почивна или военна база, така и не разбрахме какво точно беше. Там не е особено приятно, освен ако не отивате с цел риболов. 

Но нашата цел беше друга - панорамната гледка от извисяващата се над източната страна на язовира скала, наричана от местните хора "Пчелин камък". Там се намира и параклиса "Св. Иван Летни" - бившата църква на село Пчелинци, което днес се намира на дъното на язовира. 
За да стигнете до църквата трябва първо да стигнете до с. Поцърненци и след последната махала да вървите пеша до язовира по землист път (по който можете да минете и с кола, ако не ви се разхожда). Успяхме да стигнем до там с многобройни упътвания от местните хора. А гледката настина си заслужаваше... 







4 comments:

  1. Hey.. Blagodarq ti 4e si spodelila tova - be6e ni mnogo polezno :)! Pusnah dnes tursene v google za qzovir okolo sofia s panorama I mi izleze link s tvoq blog- pro4etohme napisanoto ot teb I namerihme mqstoto ... Strahotno be6e, napravihme si strahoten piknik na skalata s 360 gradusa view :0!!! 10x !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте Красимир.
      Много се зарадвах на коментара Ви! Точно това е и моята идея когато публикувам такива статиики - да помагам на хората да намират красиви и интересни места :) Радвам се, че съм допринесла за един прекрасен ден :)

      Delete
  2. super snimki+ideja za one-day outside of Sofia, merci!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма защо :) Можеш да разгледаш и останалите идеи за еднодневни пътувания в блога , ако проявяваш интерес. Те са с lable "един ден извън София"

      Enjoy :)

      Delete